Vakna på rätt sida sängen

Alla har väl hört just det talesättet, när man har en dålig dag och de säger ‘’ Gå och lägg dig igen och vakna på rätt sida’’. Just i det läget är det de sista man vill höra. Men det har faktiskt en poäng. En dålig dag kan man ha av flera olika anledningar, men att man sovit dåligt kan vara en av dem. Sömnen är väldigt viktigt för alla levande saker. Vi människor behöver vår säng, liksom djuren behöver deras sömn. Det handlar om ett bra mående, om att kunna prestera på topp. Dåligt med sömn kan både göra en lättretlig, dessutom kan man inte hålla alls samma fokus som man annars hade gjort. Så att få den sömnen man behöver är alltså väldigt viktigt. Det finns bra råd för sömn man kan få för att sova bättre om nätterna och klara av att hålla det fokus man behöver. Har man sömnproblem finns det dessutom annan hjälp man kan få, men först bör man testa lite själv för att få en bra sömn. 

Kost och motion är viktigt 

Många lider idag av problem med sömnen. En del går år efter år utan att göra något åt det. Det finns hjälp att få om man har stora sömnproblem. Men det finns också många saker man kan testa själv. Som exempel tänka på vad man äter. Att inte trycka i sig en massa socker och koffein innan sängdags. Det är faktiskt bra att tänka på det redan några timmar innan. Sen som de flesta redan vet att en kropp mår som bäst när det får röra på sig. Så att inte vara för stillasittande om dagarna gör det enklare för kroppen att komma till ro om kvällarna. Har man ett stillasittande jobb så får man passa på att röra sig på rasterna och när man slutat. Man kanske till och med kan gå eller cykla till jobb och hem. 

Naturlig hjälp på vägen

Kost och motivation löser inte alla sömnproblem. Har man stora problem med sömnen kan man behöva hjälp från läkare. Det finns även natur tabletter man kan ta som kan hjälpa en att komma till ro. Behövs det så finns det även starkare tabletter. Sömnen är otroligt viktig för en, så det är viktigt att det funkar. Har du sömnproblem, så ta tag i det, sömnen är viktigt för ditt mående och för din vardag.

Erika Mitchell

Tillbaka till toppen